Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > V. Ušacko sprendimas: dalyvaus prezidento rinkimuose

V. Ušacko sprendimas: dalyvaus prezidento rinkimuose


Modesta Gaučaitė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Ilgai aistras kurstęs konservatorius Vygaudas Ušackas pagaliau paskelbė savo sprendimą. Trečiadienio vidurdienį Kaune jis paskelbė, kad sieks šalies vadovo posto 2019-ųjų pavasarį vyksiančiuose rinkimuose. Tiesa, panašu, kad rinkimuose jis dalyvaus be Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) paramos.

„Aš priėmiau atsakingą sprendimą dėl dalyvavimo 2019 m. vyksiančiuose Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose. Jį skelbiant norėsiu ne tik atvirai paaiškinti savo motyvus, bet ir atskleisti aplinkybes, paskatinusias mane apsispręsti būtent taip“, – dar prieš renginį, kuriame paskelbė savo sprendimą, socialiniame tinkle rašė V. Ušackas.

Išklausyti V. Ušacko pareiškimo susirinko ir tokie žinomi žmonės, kaip architektas Algirdas Kaušpėdas bei atlikėjas Virgis Stakėnas. Už politiko nugaros stovėję žmonės buvo įsisegę palaikymą jam rodančius ženklelius.

Prie pakylos einantis V. Ušackas buvo pasitiktas plojimais.

Savo kalbą jis pradėjo padėka žmonėms, kvietusiems jį balotiruotis į prezidentus.

„Per pastaruosius 20 metų gyniau Lietuvos interesus, būdamas vyriausiu derybininku dėl stojimo į Europos Sąjungą, dirbau ES ambasadoriumi Afaganistane ir Rusijoje. Dabar grįžau, kad būčiau kiekvieno Lietuvos žmogaus ambasadoriumi. Nusprendžiau – dalyvausiu prezidento rinkimuose“, – sakė V. Ušackas.

Kandidatu į prezidentus pasiskelbęs politikas kalbėjo, kad šalies politikos centre turi būti Lietuvos žmogus ir kad jo patirtis leis po 10-ies metų pasiekti, kad Lietuvoje vėl gyventų 3 mln. žmonių.

Pasak jo, šalis šiuo metu stovi vietoje, o ekonomika auga tik dėl vidaus vartojimo. Jis kalbėjo, kad tokia ekonomika nėra tvari, nes kainos pasiekė europinį lygį, tačiau žmonių gaunamos pajamos – ne.

„Per dešimtmetį svajojome pasiekti Europos Sąjungos pragyvenimo lygį, bet taip neįvyko, nes mes sustojome, praradome kryptį, o pagaliau pradėjome prarasti ir viltį.

Ar jūs pamenate, kada paskutinį kartą prezidentas pakvietė prie vieno stalo susėsti visų politinių partijų lyderius, kad būtų prisiimta atsakomybė už valstybės ateitį ir skaudžiausių problemų sprendimą?“ – susirinkusiųjų klausė kandidatas.

Jis kalbėjo, kad Lietuva nebeturi krypties ir strategijos, kaip į tėvynę sugrąžinti išvykusius geresnio gyvenimo ieškoti svetur.

Pasak jo, žmonių gyvenimo nepraturtina valdžios pasakojimai apie augančius atlyginimus ir būsimą rojų. Jis kalbėjo, kad nėra drąsos pasakyti, kad dabartinis Lietuvos augimas yra netvarus ir neteisingas.

„Nėra noro ir gebėjimų ieškoti kelio, kuriuo artimiausius 20-30 metų eis mūsų tėvynė Lietuva. Šiandien, kaip žinome, Lietuvos ekonomika didžiąja dalimi auga dėl mūsų vidaus vartojimo, kyla kainos ir žmonės išleidžia daugiau.
Bet pažiūrėkime: per 14 metų Lietuva taip ir nesugebėjo priartėti prie Vakarų valstybių pragyvenimo lygio. Kainomis pasivijome, bet pensijų ir atlyginimų atotrūkis išlieka milžiniškas. Todėl, kad nežinome, kur link norime eiti“, – kalbėjo V. Ušackas.

„Dalyvausiu rinkimuose, kaip visų Lietuvos žmonių ambasadorius. Nepriklausomai nuo partiškumo, politinių pažiūrų, tikėjimo ar tautybės, aš sieksiu būti, jūsų, Laiminčios Lietuvos prezidentu“, – sakė V. Ušackas.

Apie rinkimų kampanijos finansavimą paklaustas kandidatas atvirauti nenorėjo, teigė, kad kampanija dar nėra prasidėjusi. Jis informavo, kad jo rinkimų štabo vadovas yra architektas A. Kaušpėdas. Į klausimą, ar renkasi kandidatavimą, ar partiją, V. Ušackas atsakyti nepanoro.

„Vygaudą pažįstu jau seniai, manau, kad jis yra tinkamas kandidatas būti prezidentu“, – sakė A. Kaušpėdas.

Prezidiumas aiškinosi kandidatavimo aplinkybes

Antradienį partijos prezidiumas aiškinosi, ar V. Ušackas prezidento rinkimams ruošiasi neapeidamas partijos interesų.

Vis dėlto sprendimo prezidiumas nepriėmė – nusprendė palaukti iki rugsėjo vidurio, iki kandidatų kėlimo pabaigos.

Nagrinėti V. Ušacko elgesį imtasi po partijos Mažeikių skyriaus pirmininkės skundo, kad būsimą dalyvavimą rinkimuose V. Ušackas neva derina su vietos verslininkais, apeidamas partijos skyrius, ir esą netgi įsteigė dvi neformalias struktūras, kurias pavadino Vyčio vardu.

Pats diplomatas yra paaiškinęs, kad „Vyčio kuopos“ yra jo visuomeniniai rėmėjai ir kaltinimus atmeta.

 

Parašykite komentarą

Top