Jūs esate
Pagrindinis > Interviu > Laisvės gynėjų dienos proga Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanojo Lietuvos ir Ukrainos piliečius

Laisvės gynėjų dienos proga Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanojo Lietuvos ir Ukrainos piliečius

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Laisvės gynėjų dienos proga Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanojo Lietuvos Respublikos ir Ukrainos piliečius, 1991 m. sausio–rugsėjo mėnesiais aktyviai gynusius Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, saugojusius visuomenės rimtį ir žmonių sveikatą.

Pagerbiant Lietuvos nepriklausomybei nusipelniusius žmones, valstybės apdovanojimai skirti 24 asmenims. Nuo 2002 m. tai yra pirmas kartas, kuomet apdovanojami ir 11 ukrainiečių, teikusių paramą Lietuvai per 1991 metų sausio įvykius. Dalis jų dalyvavo Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos rūmų ir kitų svarbių valstybės objektų gynyboje.

Prieš 29-erius metus buvo sprendžiamas atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės likimas. Siekdamas užgniaužti mūsų laisvę ir užsitikrinti savo ateitį, okupacinis režimas tomis dienomis ėmė kalbėti tankų vikšrų ir automatų buožių kalba.

„Grėsmingomis 1991 metų dienomis mes įsitikinome, kad mirtino pavojaus akivaizdoje valstybės piliečiai yra tvirčiausia jos atrama. Ne barikados, ne pastatų sienos ar televizijos siųstuvai, o savo Tėvynės verti sūnūs ir dukterys sudarė tą paskutinį ir svarbiausią barjerą, kurio neįveikė karinė agresija“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, jog net ir juodžiausioje tamsoje mūsų laisvės gynėjai išlaikė viltį, suvaldė baimę ir pasipriešino. Savanoriškai stoję ginti svarbiausių jaunos valstybės institucijų, jie užtikrino nepriklausomos Lietuvos išlikimą ir savo pavyzdžiu parodė pasauliui, kad mes išties nusipelnome būti laisvi.

„Net ir didžiausio pavojaus akivaizdoje Lietuva neliko vieniša. Su didele pagarba prisimename tuos, kurie svetimuose kraštuose protestavo ir smerkė kraujo praliejimą. Dėkojame tiems, kurie su mūsų laisvės gynėjais dalinosi pavojais, už Lietuvos ribų rinko ir gabeno paramą, o kai kurie, kaip mūsų draugai ukrainiečiai – net prisiekė Lietuvos Respublikai“, – sakė valstybės vadovas.
siandien.info, lrp.lt

Parašykite komentarą

Top