Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > Andrejus Gaidamavičius. Ne vilkų yra per daug…

Andrejus Gaidamavičius. Ne vilkų yra per daug…

Andrejus GAIDAMAVIČIUS
Gamtininkas, Labanoro klubo prezidentas, laikraštis ŠIANDIEN

Spalio 4-oji buvo Pasaulinė gyvūnijos diena ir ta proga aplinkos ministras Kęstutis Mažeika i padidino vilkų sumedžiojimo kvotą iki 175! Tai jau nebe kvota, o bandymas išnaikinti vilkus kaip rūšį, kaip buvo bandoma tai padaryti sovietmečiu.

Iki ateinant į valdžią „valstiečiams” vilkų kvota buvo tris kartus mažesnė. Tada „tvarkiečių” ministras Kęstutis Trečiokas buvo pakėlęs vilkų kvotą nuo 38 iki rekordiškų (kaip mums atrodė) 60.

Po jo atėjęs Kęstutis Navickas paliko kvotą tokią pačią su galimybe ja padidinti iki 120, kuo ir pasinaudojo jį pakeitęs Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Kęstutis po Kęstučio ir vilkams amen…

Per „valstiečių” valdymo laiką niekas taip ir neatliko vilkų apskaitos. Anksčiau tą darbą darė miškų urėdijos ir darė gana profesionaliai (paskutinį kartą prieš keletą metų jie buvo suskaičiavę tik apie 300 vilkų), bet kai urėdijas sugriovė – vilkų apskaitą pavedė medžiotojams.

Bet medžiotojai net ir už valdiškus pinigus nesugebėjo rasti metuose nors vieną dieną su sniego danga, kad pilnai tą apskaitą padarytų.

Kaip pagalbinė priemonė buvo sukurta gandų apie vilkus registravimo duomenų bazė. Į ją galėjo siųsti informaciją visi, kurie matė vilką ar jo veiklos pėdsakus. Aktyviausi, žinoma, buvo patys medžiotojai, nes jie visada vilkų mato labai daug (jų pateikiami vilkų skaičiai nuo miškininkų apskaitų skirdavosi kartais). Suprantama, nes medžiotojams labai rūpi, kad ta kvota būtų kuo didesnė.

Tada medžiotojų vadas Eugenijus Tijušas su savo draugeliais iš tos gandų duomenų bazės padarė mokslą ir šių metų rugsėjo mėnesį paskelbė mokslinį straipsnį, kad vilkų Lietuvoje yra ne mažiau 500.

Taigi pasitaręs su medžiotojais-mokslininkais Kęstutis Mažeika sugalvojo, kad vilkų yra per daug ir kaip visada, prisidengiant jų daroma žala avių ūkiams, dar 175 šių taurių gyvūnų pasmerks tapti trofėjais ant medžiotojų sienos.

Dar prieš tai, patartas kitų medžiotojų-mokslininkų iš Žemės ūkio akademijos, panaikino vilkų kvotos rajonavimą, kad vilkus galima būtų šaudyti net ir ten, kur jie jokios žalos avių ūkiams nedaro.

Ne vilkų yra per daug, o tokių grobuonių valdžioje kaip Kęstutis Mažeika!

Parašykite komentarą

Top