Jūs esate
Pagrindinis > Interviu > Eilės pasienyje dėl COVID-19 susijusios kontrolės

Eilės pasienyje dėl COVID-19 susijusios kontrolės

www.siandien.info

Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), Lenkijos konfederacija „Lewiatan“ ir Čekijos pramonininkų konfederacija kreipėsi į Europos Komisijos transporto komisarę Adiną Valean, Europos Komisijos mobilumo ir transporto generalinis direktorato vadovus bei Europos Parlamento Transporto ir turizmo komiteto narius dėl vežėjų patiriamų problemų, kai kurioms šalims įvedus papildomas jiems skirtas su COVID-19 susijusias kontrolės priemones.

Bendroje Lietuvos, Lenkijos ir Čekijos šalių vežėjams atstovaujančioje pozicijoje raginama panaikinti privalomą vilkikų vairuotojų testavimą dėl COVID-19. Kreipimesi prašoma nekurti papildomų laisvo krovinių judėjimo Europoje trukdžių ir užtikrinti, kad būtų išlaikomas nepertraukiamas prekių gabenimas, išsaugant tiekimo grandines Bendrijos vidaus rinkoje.

Dokumente pažymima, kad besitęsiant COVID-19 pandemijai Europos Sąjungos (ES) bendroji rinka patiria didžiulį spaudimą. Raginama nekartoti praėjusių metų pavasarį padarytų klaidų, kuomet neproporcingi vienašališki ES apribojimai, deklaruojant pastangas prisidėti prie viruso kontrolės, pridarė daugiau žalos ir neturėjo reikšmingos teigiamos įtakos pandemijos plitimo kontrolei.

Šių metų vasario mėnesį Vokietija išplėtė didelės COVID-19 rizikos valstybių sąrašą ir nuo vasario 14 d. kiekvienam vilkiko vairuotojui, įvažiuojančiam į Vokietiją iš Čekijos Respublikos, Slovakijos ir Tirolio (Austrija), numatė reikalavimą pateikti COVID-19 testą. Šis reikalavimas sąlygojo vilkikų eiles prie Vokietijos sienų su Čekijos Respublika ir Austrija.

Tūkstančiams išsitestuoti norintiems vairuotojams stingdant šalčiui tenka laukti ilgose eilėse. Norėdami patekti į Vokietiją, vairuotojai kaskart privalo parodyti ne vėliau kaip likus 48 valandoms iki sienos kirtimo atlikto testo rezultatus. Tai reiškia, kad vairuotojai, reguliariai kertantys šias sienas, turi kas keletą dienų atlikti tuos pačius testus, nors vilkikų vairuotojų teigiamų testų rezultatų santykis yra tik apie 0,2 proc.

Vairuotojai susiduria ir su pertekliniais biurokratiniais apsunkinimais, kuomet jų prašoma kaskart kertant tam tikrų ES valstybių sienas registruotis, pildant skirtingas ir nuolat atnaujinamas dokumentų formas, kurios, kaip rodo praktika, dažnai būna prieinamos tik nacionaline, valstybės į kurią vykstama, kalba.

Parašykite komentarą

Top