Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > „Ačiū, Islandija“

„Ačiū, Islandija“

R. Dačkaus (Prezidento kanceliarija) nuotr.

Ketvirtadienis, lapkričio 30 d. (Reikjavikas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Islandijos Respublikos Prezidentu Gudniu Thorlaciumi Johannessonu (Guðni Thorlacius Jóhannesson) ir su juo aptarė Lietuvos ir Islandijos santykius ekonomikos, verslo, mokslo, kultūros srityse, bendradarbiavimą NATO, Šiaurės ir Baltijos šalių ryšių stiprinimą.

Šalies vadovė taip pat pakvietė Islandijos Prezidentą atvykti į atkurto Lietuvos valstybingumo šimtmečio minėjimo renginius kitais metais. Islandijos vadovas padėkojo už kvietimą ir pažadėjo kartu su pirmąja ponia dalyvauti 2018 m. Vasario 16-osios iškilmėse.

Prezidentės teigimu, pirmoji pripažinusi atkurtą Lietuvos nepriklausomybę, Islandija parėmė mus tada, kai niekas nedrįso to padaryti. Tuomet išskirtinę drąsą, ryžtą ir draugystę Lietuvai parodžiusi Islandija ir šiandien išlieka artima mūsų sąjungininke bei partnere.
Šalių vadovų susitikime aptarta Šiaurės ir Baltijos šalių saugumo padėtis, gynybos stiprinimas. Nors dėl savo dydžio Islandija neturi kariuomenės, pagal išgales ji prisideda prie regiono ir Lietuvos saugumo užtikrinimo. Kitais metais prie daugiašalio NATO bataliono Lietuvoje prisijungs Islandijos ekspertai. Islandija yra šalis NATO steigėja.
Prezidentai aptarė ir Šiaurės bei Baltijos šalių bendradarbiavimą, visai Europai svarbius klausimus.

Artėjant Jungtinės Karalystės pasitraukimui iš ES, tvirtų gynybos ir prekybos ryšių išsaugojimas su šia šalimi yra svarbus ir Islandijai, ir Lietuvai. Islandija taip pat laikosi principingos politikos ir yra prisijungusi prie ES taikomų sankcijų Rusijai. Prezidentai apžvelgė ir dvišalį diplomatinį bendradarbiavimą – Lietuva atstovauja Islandijai išduodant Šengeno vizas Kaliningrade, Kazachstane ir Čikagoje.

Tai – antrasis šalies vadovės vizitas Islandijoje. Su valstybiniu vizitu Prezidentė šioje šalyje lankėsi 2011 metais.

Šalių vadovų dėmesys taip pat buvo skiriamas dvišalių verslo ir ekonomikos ryšių plėtrai. Per praėjusius metus abipusė prekyba paaugo beveik 28 procentais. Islandijoje paklausūs lietuviški baldų, medienos, plastiko gaminiai, daug potencialo turi bendradarbiavimas IT, finansinių technologijų srityse. Europos ekonominei erdvei (EEA) priklausanti Islandija taip pat padeda Lietuvai gerinti sveikatos apsaugą, aplinkosaugą, kurti vaikų iš rizikos šeimų gerovę. 2014–2017 m. laikotarpiui tam skirta beveik 1,7 mln. eurų parama.

Lietuvą ir Islandiją sieja ir vis stiprėjantys mokslo, kultūros bei žmonių ryšiai. Vilniaus ir Islandijos universitetai kartu įgyvendina NATO remiamą projektą kintančiai saugumo padėčiai regione tirti. Islandijoje susibūrusi vieninga ir tvirta lietuvių bendruomenė, veikia sekmadieninė mokykla, lietuviškas choras.

Lietuvoje, kasmet minint Islandijos nepriklausomybės dieną, vyksta žmonių inicijuota akcija „Ačiū, Islandija“, kuria išreiškiamas dėkingumas islandų tautai. Islandijos Prezidentas taip pat asmeniškai domisi Lietuva – istorijos mokslų daktaras, savo mokslinį darbą rašęs apie Baltijos šalis, yra viešėjęs Vilniuje.

Prezidentės spaudos tarnyba, ŠIANDIEN.info

Parašykite komentarą

Top