Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > Lietuva beveik metus nesuranda kandidato į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą

Lietuva beveik metus nesuranda kandidato į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą

„Lietuva beveik metus nesuranda kandidato į Europos Sąjungos (ES) Bendrąjį Teismą. Panašu, kad atsakingos institucijos net nesiskubina to daryti – Teisingumo ministerija (TM) dar nepaskelbė kandidato į minėtą instituciją atrankos”, – pranešė LRT.lt

Buvęs Konstitucinio Teismo (KT) teisėjas Stasys Šedbaras sako, kad šioje situacijoje nepriimant sprendimų sumenkinta lieka ne tik teisininkų bendruomenė, bet ir pati valstybė. Teisininkas Gintautas Bartkus tvirtina, jog Lietuva savo veiksmais tarsi siunčia signalą ES, kad mums minėta tarptautinė institucija nėra svarbi.


ES Bendrasis Teismas – Liuksemburge įsikūręs tarptautinis teismas, kuris sudaromas šešerių metų kadencijai valstybių narių vyriausybių bendru sutarimu. Teisėjai skiriami, pasikonsultavus su komitetu, įgaliotu pateikti nuomonę dėl kandidatų į teismą tinkamumo eiti teisėjo pareigas.
Šis teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai.


Pagal įstatymus, Lietuvoje kandidatai į ES Bendrąjį Teismą tvirtinami tokia tvarka: TM skelbia atrankos konkursą, konkursą laimėjęs asmuo turi sulaukti Vyriausybės, prezidento, Seimo pritarimo ir galiausiai jo kandidatūrą turi patvirtinti Liuksemburge įsikūręs pretendentų vertinimo komitetas. Lietuva į ES Bendrąjį Teismą deleguoja du teisėjus.


„2019 m. sausį Seimas pritarė tuometinio KT teisėjo Gedimino Mesonio ir tuometinio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Rimvydo Norkaus kandidatūroms į ES Bendrąjį Teismą. R. Norkus netrukus pradėjo darbą teisme, tačiau G. Mesonio kandidatūrą atmetė Liuksemburge esantis vertinimo komitetas.

Ieškant antrojo Lietuvos teisėjo į ES Bendrąjį Teismą, 2019 m. liepą Vyriausybė į šią poziciją dar vienai kadencijai pasiūlė teisėją Virgilijų Valančių, tačiau tų pačių metų rugpjūtį kandidatūrai nepritarė prezidentas Gitanas Nausėda”, – rašo LRT.lt

Parašykite komentarą

Top