Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > „Moterys buvo prievartaujamos ir žudomos jų vaikų akivaizdoje“, – karo nusikaltimus JT Saugumo tarybai vardijo V. Zelenskis

„Moterys buvo prievartaujamos ir žudomos jų vaikų akivaizdoje“, – karo nusikaltimus JT Saugumo tarybai vardijo V. Zelenskis

www.siandien.info, spaudos pranešimai

„Kai kurie iš jų buvo nušauti gatvėse. Kiti buvo įmesti į šulinius. Taigi jie mirė, jie kentėjo, jie žuvo savo butuose, namuose, kuriuos susprogdino granatos. Civiliai buvo sutraiškyti tankų, sėdėdami savo automobiliuose, vidury kelio vien priešo malonumui. Jie nupjovė galūnes, perrėžė gerkles. Moterys buvo prievartaujamos ir žudomos jų vaikų akivaizdoje“, – karo nusikaltimus JT Saugumo tarybai vardijo V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienio vakare kreipėsi į Jungtinių Tautų Saugumo tarybą, kurios posėdis skubiai buvo sušauktas dėl Bučoje įvykdytų žudynių. Nors Ukrainos lyderio kalba buvo palydėta plojimais, jis šiai organizacijai pažėrė daug priekaištų.

V. Zelenskis tvirtino, jog tai, kad JT Saugumo tarybos nare yra ir Rusija, turinti veto teisę, „kenkia visai pasaulinio saugumo architektūrai. Tai leidžia jiems likti nenubaustiems“.V. Zelenskis teigė, jog Saugumo taryba turėtų „pašalinti Rusiją kaip agresorę ir karo šaltinį, kad ji negalėtų blokuoti sprendimų dėl savo agresijos, savo karo“. Kita alternatyva, anot Ukrainos prezidento, reformuoti pačią tarybą: V. Zelenskis pabrėžė, jog JT Saugumo taryboje kalba visų Ukrauinoje žuvusių žmonių atminimui. „Viskas žuvusių civilių, kurie buvo nušauti ir nužudyti į pakaušį po kankinimų, atminimui“, – tęsė jis.

Europos Sąjunga (ES) antradienį paskelbė grupę Rusijos diplomatų, dirbančių ES institucijose, „persona non grata“ ir pradėjo galimą jų išsiuntimą iš Belgijos. Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, jog diplomatinį atstovavimą tarp Lietuvos ir Rusijos nuspręsta pažeminti iki reikalų patikėtinio, ambasadoriui Aleksejui Isakovui nurodant išvykti iš šalies. Taip pat uždaromas ir Rusijos konsulatas Klaipėdoje. Kol vieni ekspertai sveikina tokį Lietuvos žingsnį, kiti sako – svarbiau ne siaurinti diplomatinį atstovavimą, o griežtai bei principingai mažinti savo priklausomybę nuo Rusijos.

Po tokio Lietuvos žingsnio apie papildomų rusų diplomatų išsiuntimą pranešė Prancūzija, Vokietija, Danija, Italija. Estija pranešė uždaranti generalinį konsulatą Narvoje ir konsulinį skyrių Tartu bei išsiunčianti iš šalies 14 Rusijos darbuotojų, iš kurių 7 turi diplomato statusą.

Parašykite komentarą

Top