Jūs esate
Pagrindinis > Investuotojams > 2016 metais Latvija tarp 204 Lietuvos užsienio prekybos partnerių užėmė 2-ąją vietą pagal eksportą

2016 metais Latvija tarp 204 Lietuvos užsienio prekybos partnerių užėmė 2-ąją vietą pagal eksportą

verslaspolitika.lt, Ūkio ministerijos inf.

Šių metų balandžio 20 d. ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius per susitikimą su Latvijos ekonomikos ministru Arvilu Ašeradenu aptarė Lietuvos ir Latvijos ekonominį bendradarbiavimą ir jo plėtros perspektyvas, turizmo vystymo galimybes, investicijų pritraukimą ir pradedančiųjų įmonių (startuolių) plėtrą, dalijosi patirtimi, kaip modernizuoti šalies ūkį. Per susitikimą taip pat kalbėta apie Lietuvos Vyriausybės programoje numatytus Ūkio ministerijos darbus bei Lietuvos stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) pažangą.

Pasak ūkio ministro, Lietuva ir Latvija jau daug metų yra vienos pagrindinių ekonomikos partnerių. Lietuvių verslininkai palyginti gerai įsitvirtinę Latvijos rinkoje, o lietuviškas verslas kaimyninėje šalyje ir toliau plečiasi. Latvijos įmonės ir jų gaminama produkcija bei paslaugos Lietuvoje labai vertinamos dėl aukštos kokybės.

Per susitikimą buvo pristatyta Lietuvos startuolių ekosistema – ją sudaro 320 technologinių startuolių, kuriuose dirba 1560 darbuotojų. Per penkerius metus Lietuvos startuoliams skirta daugiau kaip 140 mln. eurų rizikos kapitalo fondų investicijų.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos įgyvendinimo plane numatyta plėsti startuolių ekosistemą – toliau kurti palankią verslo aplinką ir gerinti galimybes gauti finansavimą. Viena iš priemonių – startuolių viza. Ją nuo 2017 m. gali gauti užsieniečiai, ketinantys užsiimti naujų technologijų ar kitų Lietuvos ūkio ir socialinei plėtrai reikšmingų naujovių diegimu.

Kitos priemonės – startuolio sąvokos ir veiklos teisinis reglamentavimas, naujo akseleravimo fondo startuoliams steigimas, mentorystė, ekspertų konsultacijos, verslo mokymo programų parengimas ir jų įgyvendinimas, startuolių darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas – taip pat prisideda prie Lietuvos startuolių ekosistemos plėtros.

Ūkio ministras kartu su Latvijos ekonomikos ministru A. Ašeradenu šiandien taip pat dalyvaus 11-oje geriausių Latvijos bendrovių Lietuvos rinkoje apdovanojimų ceremonijoje „Nameja Balva 2017“, per kurią abiejų valstybių ministrai įteiks apdovanojimus. Konkurso tikslas yra ne tik apdovanoti geriausias įmones, bet ir skatinti Latvijos ir Lietuvos įmonių bendradarbiavimą.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2016 metais Latvija tarp 204 Lietuvos užsienio prekybos partnerių užėmė 2-ąją vietą pagal eksportą, 4-ąją vietą – pagal prekybos apyvartą ir 4-ąją vietą – pagal importą. 2016 metais dvišalė prekybos apyvarta siekė 4,21 mlrd. eurų, eksportas – 2,23 mlrd. eurų, o importas – 1,99 mlrd. eurų.

2016 metų trečiajame ketvirtyje Lietuvos tiesioginės užsienio investicijos (TUI) Latvijoje sudarė 327,83 mln. eurų, o Latvijos tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje – 227,94 mln. eurų. Pagal Lietuvos TUI dydį užsienyje Latvija užėmė 2-ąją vietą, o pagal TUI dydį Lietuvoje Latvija – 13-ąją vietą.

Latvijos ekonomikos ministras A. Ašeradenas su darbo vizitu balandžio 20–21 dienomis lankosi Lietuvoje.

Parašykite komentarą

Top