Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > Naujas ŠIANDIEN numeris : atvirai stebėti griūvančią gyvenimo tikrovę

Naujas ŠIANDIEN numeris : atvirai stebėti griūvančią gyvenimo tikrovę

www.siandien.info

Atvirai stebėti griūvančią gyvenimo tikrovę. Giedrius Bagdonas ir tapybos paroda „GALI BŪTI“.

„Parodos akcentas – trys didžiulės tapybos drobės, pavadintos „Gali būti“ kupinos dramatizmo ir nerimo, o spalvinis koloritas ir paveikslų ritmas ypač užburia mūsų dėmesį.Jautrusis dailininkas Giedrius Bagdonas jas pradėjo tapyti po vasario 24 d., vos tik karui Ukrainoje prasidėjus.

Metriniai formatai įtaigūs, jie labai veikia – pilni ilgesio, nerimo, o estetinės ekstazės atvirai projektuojamos. Neramus, bet viltingas spalvinis koloritas, santykiuose atvirai deklaruojami geltonai melsvi Ukrainos vėliavos spalviniai akcentai. Išskirtinai ekspresionistinės kompozicijos gan džiugiai nuteikiančios žiūrovus, o spalvų dermėse ir paviršių faktūrose atrandame daug užkoduotų simbolių.

Tačiau šioje paviršutinėje spalvų ir formų ritmikoje slypi ir gilus nerimo šaltinis. Nenudailinti potepiai, spalviniai niuansai ir paviršiai slepia savyje skaudų tikrovės absurdą.Tik šių dienų kontekste galime lengvai išlukštenti tai, kas drobėse užmaskuota po spalviniais ir ritminiais pėdsakais. Toks stiprus ir koncentruotas yra G. Bagdono matymo būdas – atvirai stebėti griūvančią gyvenimo tikrovę.

Atvirai stebėti griūvančią gyvenimo tikrovę. Giedrius Bagdonas ir tapybos paroda „GALI BŪTI“. Redakcijos archyvo nuotr.

Pats autorius apie savo tapybos parodą „Gali būti“ filosofuoja atvirai: „ Daug dabar netikrumo, neaiškumo. Tai, ko galvojome nebus, tampa realybe. Kam mes leisime būti, tas bus. Gali būti. Daug kas priklauso nuo mūsų, nuo kiekvieno laisvo apsisprendimo ir tikėjimo. Pernai spalį surengiau parodą Kijeve, galerijoje „Tadzio”, 2022 m. paveikslai buvo eksponuojami parodoje, skirtoje Sausio 13 -osios aukoms atminti, Kijeve.

Deja, paveikslus nespėta parvežti į Lietuvą, jie liko dabar jau tuščioje LR ambasadoje Kijeve. Tuos paveikslus planavau eksponuoti ir šioje, jau Vilniaus parodoje, bet dabar tai nesvarbu.

Svarbu Ukrainos pergalė.

Gali būti, kad gyvenimas Ukrainoje grįš į normalias, taikias vėžes. Tikiu, kad priešo – okupanto kariuomenė bus greit įveikta, Ukraina atgaus visą savo teritorinį vientisumą. Gali būti. Tikime tuo. Kas kuo galime, realiai padedame Ukrainai.

Šioje parodoje eksponuojami trys dideli paveikslai, sukurti jau prasidėjus karui Ukrainoje. Jų ekspresija ir spalviniais sprendimais stengiausi išreikšti tą karo sukeltą nerimą ir grėsmę, Ukrainos žmonių drąsą, vienybę ir ryžtą apginti savo laisvą šalį..“

Keletas dailininko Sauliaus Kruopio pastebėjimų apie originalų tapytoją ir aktyvų visuomenininką Giedrių Bagdoną laikraštyje ŠIANDIEN. Naujas numeris – jau prekyboje. www.siandien.info

Parašykite komentarą

Top