Jūs esate
Pagrindinis > Šiandien > Apie siaubą keliančius Rusijos karių veiksmus prieš civilius gyventojus

Apie siaubą keliančius Rusijos karių veiksmus prieš civilius gyventojus

www.siandien.info, pagal spaudos pranešimus

  

Sekmadienio rytą pranešama apie siaubą keliančius Rusijos karių veiksmus prieš civilius gyventojus. Naujosios Kachovkos (uostamiestis Chersono srityje, Ukrainoje) meras Vladimiras Kovalenko patvirtino, jog rusų kariškiai sušaudė civilių šeimą, vykusią automobiliu. Nuo okupantų šūvių žuvo 56 metų Olegas Fedko, jo bendraamžė žmona Ana, Marti Irina, 6 metų vaikaitė Sofija ir mažiausias šeimos narys, vos 1,5 mėn. kūdikis Ivanas, praneša portatas Unian.net.

Policijos pareigūno Olego Fedko (jaunesniojo) artimieji žuvo – per vieną dieną jis neteko abiejų tėvų, žmonos ir dviejų vaikų. Olego brolis Denisas pasakojo, kad rusams įsiveržus į Chersono sritį, pareigūno šeima nusprendė evakuotis. Kadangi jis pats buvo tarnyboje, jo tėvas ryžosi išvežti marčią ir anūkus į kaimą. Tačiau ir ten nebuvo saugu, nes pasirodė rusų kareiviai.

Rusijos pajėgoms ketvirtą dieną veržiantis į Ukrainą, iki tūkstančio žmonių, daugiausia moterų, prie Rusijos ambasados sekmadienį Vilniuje susirinko išreikšti palaikymo ukrainietėms. Dalis žmonių čia yra apsigaubę Ukrainos, Lietuvos vėliavomis, laiko plakatus su užrašais: „Ukrainos moterys – mes su jumis“, „Ne – karui Ukrainoje“, taip pat su išgarsėjusia ukrainiečių pasieniečių fraze „Rusu laive, eik …“. Į renginį taip pat atneštas gedulo vainikas, raginantis nutraukti Rusijos agresiją. Renginys pradėtas simboline tylos minute, pagerbiant žuvusiuosius. Vėliau minia ukrainietiškai skandavo „Šlovė Ukrainai, herojams šlovė“.

 „Jau ketvirta diena atsilaikė Ukraina. Trys dienos buvo labai intensyvios. ir nei vienas miestas nėra užimtas . Dabar, kiek žinau, vyksta Charkove aršūs susirėmimai. Kaip ir buvo prognozuota, jeigu bus geras pasipriešinimas, miestai yra labai geros tvirtovės. Ten, kur Rusija praranda savo balistinių, sparnuotųjų raketų ir aviacijos pranašumą. Aišku, bombarduos, bet labai žalos negali padaryti“, – interviu „Žinių radijui“ komentavo V. Malinionis.

Eksperto vertinimu, pagal tai, kas vyksta Rusijos pusėje, ateina ta valanda, kuri vadinasi puolimo kulminacija.

Kachovkos kaime vietiniai romai iš sustojusių agresorių sugebėjo pavogti tanką. Kokios šio nutikimo aplinkybės daugiau detalių nepateikiama, rašo unian.net, remdamasi vietos gyventojų įrašais socialiniuose tinkluose.

Rusijos pajėgoms sekmadienio ryte įsiveržus į Charkivą, antro pagal dydį Ukrainos miesto gatvėse vyksta susirėmimai, trata kulkosvaidžiai ir aidi sprogimai, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Susirėmimai Ukrainos šiaurės rytuose esančiame mieste užvirė sekmadienio rytą, kautynės vyksta keliose vietose.

„Ukrainoje kilęs konfliktas – tik gėlytės. Patikėkite: žinau, ką kalbu. Jeigu tai tęsis ir toliau, tos gėlytės virs uogytėmis. Todėl ir sakau, kad karą reikia stabdyti jau šiandien. Aš dabartinės situacijos karu dar nevadinčiau, tai konfliktas. Diena, dvi – bus ir karas, o po trijų dienų – tikra mėsmalė“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Rusijai ketvirtą dieną puolant Ukrainą, autoritarinis lyderis A. Lukašenka sekmadienį pareiškė stiprinantis Baltarusijos gynybinius pajėgumus. Jis taip pat sakė besiderantis su Rusija dėl ginklų sistemų dislokavimo, su kuriomis „nenorės kovoti nei lenkai, nei lietuviai“.

Ukrainos užsienio reikalų ministras savo spaudos konferencijoje pranešė, ko Ukrainos delegacija tikisi iš vizito Baltarusijoje ir susitikimo su Rusijos delegacija.

„Mes važiuojame ten jų pasiklausyti“, – sakė Dmytro Kuleba.„Mes ginsime savo šalį, mes toliau ginsime savo šalį teritorijose, kurias jie užėmė. <…> Mes nepasiduosime ir nekapituliuosime“, – komentavo Ukrainos užsienio reikalų ministras.

Parašykite komentarą

Top