Jūs esate
Pagrindinis > Politika > Opozicija ieško ir randa valdančiųjų turto užsienyje

Opozicija ieško ir randa valdančiųjų turto užsienyje

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją ir į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl Seimo Darbo frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio nuslėptos informacijos apie jo šeimos valdomą turtą.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius susidomėjo Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio šeimos valdomu turtu.
Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius susidomėjo Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio šeimos valdomu turtu.

Opozicijos lyderis remiasi viešai pasirodžiusia informacija, kad K. Daukšio žmona Eirida Daukšienė turi Bulgarijoje registruotos įmonės „Sigita 777“, kuri valdo didelės vertės nekilnojamąjį turtą Bialos kurorte (Varnos provincija, Bulgarija), akcijas. Šios akcijos nėra deklaruotos K. Daukšio ir jo žmonos E. Daukšienės turto deklaracijose, nors tai padaryti pagal Gyventojų turto ir pajamų deklaravimo įstatymą privaloma.

Mokesčių inspekcijos prašoma ištirti, kokia yra lėšų, kuriomis E. Daukšienė (tuo metu – E. Bružienė) įsigijo Bulgarijoje registruotos įmonės „Sigita 777“ akcijas ir nekilnojamąjį turtą Bialos kurorte, kilmė. Ar šios lėšos yra įgytos teisėtai? Ar yra įvykdytas E. Daukšienės akcijų ir turto Bulgarijoje pardavimo sandoris?

Jeigu sandoris buvo atliktas, prašoma nustatyti, kokiomis aplinkybėmis jis buvo atliktas ir ar jis buvo deklaruotas pagal Lietuvos Respublikos įstatymus? Mokesčių inspekcija turėtų išsiaiškinti, ar K. Daukšys ir E. Daukšienė Lietuvos Respublikai sumokėjo visus mokesčius už jų šeimos valdomą turtą ir už lėšas, gautas parduodant turtą Bulgarijoje? Taip pat – ar K. Daukšys tinkamai deklaravo savo ir savo žmonos turtą pagal Gyventojų turto ir pajamų deklaravimo įstatymą?

K. Daukšys su dabartine žmona artimai bendrauja nuo 2005 m. (tuo metu jos pavardė buvo E. Bružienė).

„E. Bružienė įmonės „Sigita 777“ akcijas ir nekilnojamąjį turtą Bialos kurorte įsigijo 2006 m., K. Daukšiui dar einant ūkio ministro pareigas. Sandorio vertė tuo metu buvo 154 tūkst. eurų, todėl stebina, kad tokia suma galėjo disponuoti E. Bružienė, dirbusi rusų kalbos mokytoja. Dar labiau stebina faktas, jog, kaip ji pati nurodo, ji tuo metu disponavo tokio dydžio grynųjų pinigų suma“, – atkreipia dėmesį A. Kubilius.

2008 m. K. Daukšiui ir E. Bružienei susituokus, ji privalėjo deklaruoti ir savo turimą turtą užsienyje. Tačiau tai iki šiol nėra atlikta, nors dar 2014 m. vasario 18 d. E. Daukšienė (E. Bružienės pavarde) atliko juridinius veiksmus, kurie yra registruoti Bulgarijos juridinių asmenų registre, bet informacijos apie akcijų pardavimą ar perleidimą kitam asmeniui Lietuvoje pateiktoje deklaracijoje nėra. Todėl tikėtina, kad E. Daukšienė turimą turtą valdo iki šiol, arba kad sandoris sąmoningai buvo nuslėptas nuo Lietuvos institucijų, siekiant išvengti mokesčių mokėjimo.

Tuo tarpu birželio 8 d. Seime vykusioje spaudos konferencijoje Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys atsakė į viešojoje erdvėje ir žiniasklaidoje kilusius klausimus apie jo žmonos Eiridos Daukšienės turėtas Bulgarijos įmonės akcijas ir netikslumus užpildytose pajamų ir turto deklaracijose.

„Šioje istorijoje vienintelė mano kaltė, kad 2012-aisiais metais, pasikeitus deklaravimo nuostatams, jų neperžiūrėjau ir netiksliai užpildžiau privačių ir viešųjų interesų deklaraciją. Į ją neįtraukiau mano žmonos tuo metu turėtų Bulgarijoje registruotos įmonės akcijų, kurių vertė siekė 4 200 litų. Ji 2014-aisiais metais pardavė tas akcijas, tad man neliko ką įtraukti į paskutinę viešųjų ir privačių interesų deklaraciją“, – spaudos konferencijoje kalbėjo K. Daukšys.

„Neturėjau tikslo kažką nuslėpti, nes akcijų vertė išties nedidelė – kiek daugiau nei 4 000 litų. Visa kita yra deklaruota, pateikta, įtrauktos paimtos ir grąžintos paskolos, mokesčiai sumokėti, ir mano deklaracijos, kaip ir kiekvieno viešo asmens, yra visiems prieinamos. Pasikartosiu, tai mano klaida, bet tai ne kriminalas, klaidą ištaisyčiau, bet akcijos parduotos“, – kalbėjo K. Daukšys.

„2006-aisiais Eirida Bulgarijoje registruotos įmonės akcijas pirko iš pasiskolintų pinigų ir savo santaupų. Žmona tai įmonei paskolino pinigus, kad įmonė galėtų pirkti nekilnojamąjį turtą. O Eirida pinigus pasiskolino iš juridinio asmens, ji tai deklaravo Valstybinei mokesčių inspekcijai. Paskolos grąžinimas taip pat yra deklaruotas, kaip ir 2014-aisiais parduotos įmonės akcijos“, – pridūrė K. Daukšys.

Pasak parlamentaro, nelogiška sieti šią istoriją su laikotarpiu, kai politikas vadovavo Ūkio ministerijai. „Prieš žengiant į politiką pakankamai ilgai ir sėkmingai dirbau versle, tad politikoje priimant sprendimus vadovaujuosi savo sąžine ir atstovauju tik rinkėjų interesams“, – tvirtino K. Daukšys.

www.verslaspolitika.lt ir www.lrs.lt inf.

Parašykite komentarą

Top