Jūs esate
Pagrindinis > Interviu > 2020 m. biudžetas: žengtas mažas žingsnelis mažinant socialinę atskirtį

2020 m. biudžetas: žengtas mažas žingsnelis mažinant socialinę atskirtį



Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasirašė praėjusią savaitę Seime priimtą 2020 metų biudžetą ir lydinčiuosius jo įstatymus.

Tuo tarpu konservatoriai Prezidentūros atstovams buvo įteikė daugiau nei 50 visuomeninių organizacijų atstovų parašus po prašymu Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai vetuoti 2020-ųjų biudžetą.

„Prieš biudžeto priėmimą apvažiavome visą Lietuvą. Daugybė žmonių jaučiasi neišgirsti. Pagrindinė problema – Vyriausybė, veikusi ekonomikos augimo metais, neįgyvendino jokių struktūrinių reformų, reikalingų Lietuvai ištrūkti iš vidutinių pajamų spąstų, o praėjusiais metais pradėta neapgalvota ir žalinga mokesčių reforma „Milijardas milijonui“ nulėmė kitų metų biudžeto išlaidų ir naujų mokestinių iniciatyvų chaotiškumą. Žmonės tai jaučia ir supranta. Jie dar neprotestuoja, bet tai tik laiko klausimas. Jeigu Prezidentas pasirašys, tikimės, kad jis žino tikrąją padėtį“, – sakė TS-LKD pirmininko pavaduotoja M. Navickienė.

Anksčiau šį mėnesį TS-LKD partijos Taryba įpareigojo Prezidiumą sudaryti grupę, kuri parengtų konkrečius 2021 m. Valstybės ir savivaldybių biudžeto formavimo principus, leidžiančius nuosekliai pasiruošti ekonomikos lėtėjimui ir įsipareigojimų vykdymui, kad Lietuvos žmonės būtų ramūs dėl savo ateities.

Šalies vadovo vertinimu, kitų metų biudžetas atitinka bazinius jam keltus lūkesčius: jis labiau orientuotas į socialinės atskirties mažinimą ir kartu atitinka fiskalinės drausmės reikalavimus.

Mokestinių pajamų ir BVP santykis biudžete auga nuo 30,3 proc. 2019 metais iki 31,5 proc. kitąmet. Pasirašytame biudžete yra įtraukti ir Prezidento siūlymai įtvirtinti papildomą mažiausias pensijas gaunančių asmenų pajamų augimą bei spartesnį pensijų indeksavimą.

artu Prezidentas atkreipė dėmesį, kad kitų metų biudžetas vis dar yra lyg daug metų lopomas kelias – kol stengiamasi užkamšyti didžiausias duobes, atsiveria vis naujos, o galimybės įgyvendinti būtinas reformas bei užtikrinti nuoseklią ilgalaikę šalies raidą yra neišnaudojamos.

„Šalies biudžetas visų pirma turėtų būti vienas esminių instrumentų, nustatantis šalies raidos prioritetus, sudarantis prielaidas ilgalaikėms struktūrinėms reformoms, telkiantis visuomenę mažinant socialinę atskirtį. Tačiau svarstant šį biudžetą, deja, daugiausiai dėmesio buvo skirta trumpalaikiams tikslams. Galime tik pasidžiaugti, kad chaotiškų diskusijų aplinkoje pavyko žengti nedidelį žingsnį tinkama linkme ir mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje“, – teigė Prezidentas.

siandien.info

Parašykite komentarą

Top