Jūs esate
Pagrindinis > Interviu > 2026-ieji – Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metai

2026-ieji – Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metai

www.siandien.info
Motiejus Valančius – viena svarbiausių XIX a. vidurio Lietuvos religinio, kultūrinio ir politinio gyvenimo figūrų: Žemaičių vyskupas, švietėjas, aktyvus visuomenininkas, politikas, istorikas, rašytojas. Laikomas pagrindiniu demokratinių lietuvių visuomenės judėjimų – blaivybės sąjūdžio ir knygnešystės – organizatoriumi.

Seimas apsisprendė dėl 2026-ųjų atmintinų metų paskelbimo. Greta prieš kelerius metus paskelbtų Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metų Seimas nusprendė 2026-uosius taip pat paskelbti Lietuvos radijo bei Lietuvos Helsinkio grupės metais. Už tai numatantį Seimo nutarimą (projektas Nr. XIVP-3388(2) vieningai balsavo 85 Seimo nariai.

Priimtu nutarimu siekiama pažymėti Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus 225-ąsias gimimo metines, Lietuvos radijo 100-metį ir Lietuvos Helsinkio grupės įkūrimo 50-ąsias metines.

Seimo nutarime pabrėžiama, kad Žemaičių vyskupas, švietėjas, rašytojas, blaivybės sąjūdžio organizatorius Motiejus Kazimieras Valančius yra viena svarbiausių XIX a. vidurio Lietuvos religinio, kultūrinio, visuomeninio ir politinio gyvenimo asmenybių, įnešusių reikšmingą indėlį į Lietuvos mokslo raidą, švietimo ir kultūros puoselėjimą.

2026 m. bus minimas Lietuvos radijo 100-metis. „1926 m. birželio 12 d. pirmą kartą Kaune buvo pradėtas transliuoti Lietuvos radijas, kuris liudijo Lietuvos visuomenės modernėjimą, paskatino žiniasklaidos bei technologijų vystymąsi ir per šimtą metų neprarado savo aktualumo ir svarbos“, − rašoma nutarime.

Nutarime pažymima, kad 1976 m. lapkričio 25 d. buvo įsteigta Lietuvos disidentų organizacija Lietuvos Helsinkio grupė (oficialius pavadinimas – Helsinkio susitarimų vykdymui remti Lietuvos visuomeninė grupė), kuri, nepaisydama okupacinio režimo Lietuvoje represijų, sugebėjo veikti viešai, aktyviai gynė žmogaus teises, reikšmingai prisidėjo prie Sovietų Sąjungos nusikaltimų viešinimo, perduodamas žinią laisvajam pasauliui apie komunistinio režimo vykdytus žmogaus teisių pažeidimus.

Priimtu nutarimu Seimas pasiūlė Vyriausybei iki 2024 m. rugsėjo 1 d. parengti Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus, Lietuvos radijo, Lietuvos Helsinkio grupės metų minėjimų programas ir numatyti lėšų šioms programoms įgyvendinti.

Seimas, remdamasis Seimo nutarimu dėl atmintinų metų skelbimo tvarkos, metus skelbia likus dvejiems metams iki sukakties.

„Šiemet iš visuomenės sulaukėme daugiau kaip 90 siūlymų, ką būtų galima prisiminti 2026 metais. Toks gausus visuomenės atsiliepimas į Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties kvietimą teikti siūlymus rodo, kad visuomenei svarbu prisiminti ir paminėti įvairius istorinius įvykius“, – sakė Seimo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininkė P. Kuzmickienė.

Parašykite komentarą

Top