Jūs esate
Pagrindinis > Interviu > Lietuva ir Lenkija dar kartą patvirtina remiančios Ukrainos europinę perspektyvą, ragina Rusiją susilaikyti nuo bet kokių tolesnių karinių veiksmų

Lietuva ir Lenkija dar kartą patvirtina remiančios Ukrainos europinę perspektyvą, ragina Rusiją susilaikyti nuo bet kokių tolesnių karinių veiksmų

www.siandien.info

Šiandien Kijeve susitikę Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos – Liublino trikampio – Prezidentai pasirašė deklaraciją, griežtai smerkiančią Rusijos Federacijos sprendimą pripažinti Luhansko ir Donecko liaudies „respublikas“ esančias laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose.

 „Jūs esate mūsų draugai. Jūs esate išties svarbūs mūsų draugai. (…) Miela auditorija, tai, kad šiandien asmeniškai atvyko Ukrainos tvirti ir ištikimi draugai, (…) tai yra nepaprastai svarbu mums šiandien. Jie atvyko palaikyti Ukrainą šiuo nelengvu metu“, – sakė V. Zelenskis.Ukrainos valstybės vadovas savo pasisakyme ištarė daug padėkos žodžių Lietuvai ir Lenkijai.

„Rusijos veiksmai regione kelia didžiulį nerimą. Esame susirūpinę dėl kiekvieno būsimo prezidento V. Putino žingsnio. Atidžiai stebime situaciją. Tai yra grėsmė ne tik Ukrainai, bet ir visam regionui, rytiniam NATO flangui ir ES sienai“, – konstatavo A. Duda.

lrp.lt nuotr.

Liublino trikampio Prezidentai deklaracijoje Rusijos sprendimą vadina šiurkščiu tarptautinės teisės normų ir principų pažeidimu bei teigia, kad  Rusija sąmoningai ir vienašališkai pasitraukė iš Minsko susitarimų, todėl jai tenka visa atsakomybė už tolesnį saugumo padėties Ukrainoje blogėjimą.

„Dar kartą patvirtiname savo tvirtą įsipareigojimą remti Ukrainos suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą jos tarptautiniu mastu pripažintose sienose bei teritoriniuose vandenyse“, – teigia Prezidentai.

Liublino trikampio šalių vadovai taip pat pabrėžia, kad, atsižvelgiant į reikšmingą pažangą įgyvendinant Asociacijos susitarimą ir vidines reformas bei dabartinius saugumo iššūkius, Ukraina nusipelno ES kandidatės statuso ir Lietuva bei Lenkija rems Ukrainą siekiant šio tikslo.

Prezidentai taip pat ragina Rusiją deeskaluoti situaciją ir atitraukti savo ginkluotąsias pajėgas, dislokuotas prie Ukrainos sienų ir laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, bei susilaikyti nuo bet kokių tolesnių karinių veiksmų.

www.siandien.info supažindina su visu deklaracijos tekstu : Ukrainos, Lenkijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos – Liublino trikampio – Prezidentai, susitikę 2022 metų vasario 23 dieną Kijeve, kuo griežčiausiai smerkiame Rusijos Federacijos sprendimą pripažinti kvazivalstybes – vadinamąsias Luhansko liaudies respubliką (LLR) ir Donecko liaudies respubliką (DLR) – laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose.

Šis neišprovokuotas agresyvus Rusijos žingsnis yra dar vienas šiurkštus pagrindinių tarptautinės teisės normų ir principų, įskaitant Jungtinių Tautų Chartiją, taip pat saugumo garantijų, suteiktų Ukrainai pagal 1994 metų Budapešto memorandumą, pažeidimas.

Rusija sąmoningai ir vienašališkai pasitraukė iš Minsko susitarimų, todėl jai tenka visa atsakomybė už tolesnį saugumo padėties vietoje blogėjimą.

Dar kartą patvirtiname savo tvirtą įsipareigojimą remti Ukrainos suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą jos tarptautiniu mastu pripažintose sienose bei teritoriniuose vandenyse. Rusijos Federacijos sprendimas pripažinti vadinamąsias LLR ir DLR neturės jokių teisinių pasekmių.

Raginame tarptautinę bendruomenę imtis ryžtingų ir plataus masto veiksmų reaguojant į šį dar vieną Rusijos įvykdytą agresijos aktą prieš Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Šiame atsake turėtų būti numatytas spartus griežtų sankcijų Rusijos Federacijai paketo taikymas, įskaitant priemones, nukreiptas prieš „Nord Stream 2“ projektą.

Raginame Rusiją deeskaluoti situaciją ir atitraukti savo ginkluotąsias pajėgas, dislokuotas prie Ukrainos sienų ir laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, bei susilaikyti nuo bet kokių tolesnių karinių veiksmų.

Lenkijos ir Lietuvos Prezidentai palaiko Ukrainą ir visiškai pritaria bei remia jos pastangas diplomatinėmis ir taikiomis priemonėmis išspręsti Rusijos ir Ukrainos konfliktą.

Ukraina nusipelno mūsų tvirčiausios paramos savo europiniams ir euroatlantiniams siekiams, kurie atitinka laisvą ukrainiečių tautos valią ir pasirinkimą.

Lietuva ir Lenkija dar kartą patvirtina remiančios Ukrainos europinę perspektyvą, numatytą 2021 metų kovo 18 dieną ir gegužės 3 dieną pasirašytose bendrose deklaracijose.

Pabrėžiame, kad, atsižvelgiant į svarią pažangą įgyvendinant Asociacijos susitarimą ir vidaus reformas, taip pat į dabartinius saugumo iššūkius, Ukraina nusipelno Europos Sąjungos kandidatės statuso, o Lietuvos Respublika ir Lenkijos Respublika rems Ukrainą siekiant šio tikslo“.

Parašykite komentarą

Top