Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > Devynioliktoji karo diena: slovakų karinė įranga ukrainiečiams ir lietuvių rūpestis pabėgėliais

Devynioliktoji karo diena: slovakų karinė įranga ukrainiečiams ir lietuvių rūpestis pabėgėliais

Gintauto Kniukštos nuotrauka.

www.siandien.info, spaudos pranešimai

Ukrainoje jau devyniolika dienų tęsiasi karas dėl šalies nepriklausomybės ir demokratijos išlikimo. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ankstų vasario 24 d. rytą pradėjo vykdyti plataus masto karinę invaziją į kaimyninę šalį. 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas nurodė, kad okupantų kariams nepavyko sėkmingai vykdyti puolimo operacijų visomis puolimo kryptimis. Taip pat Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai sudavė triuškinančius smūgius Rusijos okupacinių pajėgų užnugario infrastruktūrai.

Apie tai informuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas kovo 14 d. 6 val. Rusijos invazijos suvestinėje. „Ukrainos ginkluotosios pajėgos sudavė triuškinančius smūgius užnugario infrastruktūrai (lauko bazėms ir sandėliams), siekdamos sutrikdyti priešo logistinės paramos sistemą okupantų laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose“, – sakoma pranešime.

Tuo tarpu prancūzų aktyvistas Pierre‘as Afneris prasmuko į Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukters Katerinos Tichonovos vilą Bjarice, Prancūzijoje. Jis pakeitė durų spynas ir pakvietė į namą pabėgėlius iš Ukrainos.

Skelbiama, kad K. Tichonovai priklausančioje viloje – 8 miegamieji ir 3 vonios kambariai. Name aktyvistas rado ir įvairių dokumentų, išduotų ankstesniems pastato savininkams, – buvusiam V. Putino žentui Kirilui Šamalovui ir draugui Genadijui Timčenkai.

STOP kadras.

Informaciją apie V. Putino pinigines investicijas į nekilnojamąjį turtą Atlanto vandenyno pakrantėje dar 1996-aisiais skelbė politikas Aleksandras Beliajevas.Tada buvo kalbėta apie pinigus, pavogtus iš Sankt Peterburgo merijos pagal Marinos Saljė sudarytą schemą ir pervestus į Austrijos sąskaitas.

 V. Putinas tuos pranešimus griežtai paneigė ir, kaip tada buvo rašyta spaudoje, tvirtino net nežinąs, kur yra Atlanto vandenyno pakrantė.

Slovakija neatlyginamai perduos Ukrainai karinės įrangos už daugiau kaip 2 mln. eurų Slovakijos vyriausybė sekmadienio vakarą sušauktame skubiame posėdyje nutarė neatlyginamai perduoti Ukrainai karinės įrangos už 2,155 mln. eurų.

Kaip pažymima pranešime, karinė įranga buvo parinkta atsižvelgiant į Kijevo prašymą. Praėjusią savaitę Slovakijos ministrų kabinetas du kartus pritarė pasiūlymui neatlyginamai nusiųsti Ukrainai karinį krovinį. Trečiadienį buvo nuspręsta neatlyginamai perduoti Rusijos pajėgų niokojamai Ukrainai karinės įrangos už 9,99 mln. eurų.

Ukrainiečiai Klaipėdos registracijos centre bus registruojami kasdien, įskaitant savaitgalius ir šventines dienas, nuo 8 iki 22 valandos. Centre dviem pamainomis dirbs apie 40 Migracijos departamento specialistų, pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Lietuvoje ukrainiečių registracijos centrai jau veikia Alytuje, Marijampolėje ir Vilniuje, antradienį tokie centrai atvers duris ir Kaune bei Šiauliuose, taip pat planuojama daugiau registracijos centrų Vilniuje.

Laikinuose ukrainiečių registracijos centruose vykdomos migracijos procedūros, čia taip pat veikia vaikų kampelis, teikiamos maitinimo, medicininės, psichologinės pagalbos paslaugos. Centrų veiklą koordinuoja Vidaus reikalų ministerija, o reikiamomis darbo priemonėmis, baldais ir technika, ryšiu, transportu aprūpina savivaldybės.

Parašykite komentarą

Top