Jūs esate
Pagrindinis > Interviu > Rūkaliams: plaučių nepakankamumas – dažniausia koronaviruso komplikacija, galinti baigtis mirtimi

Rūkaliams: plaučių nepakankamumas – dažniausia koronaviruso komplikacija, galinti baigtis mirtimi


Laura Adomavičienė, LRT.lt

Tiek Europos, tiek ir Lietuvos medikai tvirtina, kad koronaviruso COVID-19 akivaizdoje ypač pažeidžiami yra rūkantys asmenys. Užsikrėtusiųjų koronavirusu ligos eiga gali būti ypač sunki, baigtis rimtomis komplikacijomis ar net mirtimi.

Belgijos fondas prieš vėžį, remdamasis Naujosios Anglijos medicinos žurnale paskelbtu tyrimu, pranešė, kad rūkantieji turi didesnę riziką susirgti sunkia naujojo koronaviruso Covid-19 forma, rašo The Brussels Times.

Nors nėra įrodymų, kad rūkantiems žmonėms yra didesnė rizika užsikrėsti koronavirusu, tyrimas rodo, kad užsikrėtusiems rūkaliams dažniau išsivysto komplikacijos, dėl to jiems gali tekti taikyti plaučių ventiliaciją, gali kilti poreikis gaivinti.

„Labiau nei bet kada anksčiau mes rūkaliams rekomenduojame mesti rūkyti, kad jų organizmai galėtų optimaliai atsispirti infekcijoms. Sveikatos krizė yra gera motyvacija mesti rūkyti tiek jums, tiek kitiems, jūsų artimiesiems ir medicinos personalui“, – patarė dr. Anne Boucquiau, Tabako prevencijos fondo prieš vėžį atstovė.


Kaip paaiškino Fondas prieš vėžį, rūkymas pažeidžia plaučius, cigaretėse esančios dirginančios, erzinančios medžiagos pažeidžia plaučių skaidulas, atliekančias plaučių valymo funkciją, sutrinka dulkių, bakterijų, virusų ir gleivių šalinimo veikla. Plaučių skaidulos susiduria su dūmais, jos paralyžiuojamos, taip prarandamas svarbus apsaugos mechanizmas.

„Nustojus rūkyti, po kelių dienų apsauginis skaidulų mechanizmas pradės taisytis ir jūs galėsite geriau atsigauti, jei užsikrėtėte. Tai jau yra svarus argumentas mesti rūkyti“, – tęsė ji.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) naujienų organizacija „ABC News“ viename naujausių straipsnių pranešė, kad rūkymas gali būti viena iš priežasčių, lemiančių didelį mirčių skaičių Italijoje. 2017 m. atliktas tyrimas rodo, kad daugiau nei 21 proc. italų rūkė. Palyginimui – JAV rūkalių skaičius tuo metu sudarė 14 proc.

Pacientai jaučiasi, tarsi skęstų

Lietuvos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. Saulius Čaplinskas taip pat patvirtino, kad rūkantieji koronavirusu serga sunkiau.

„Šis koronavirusas yra virusas, kuris pažeidžia plaučius, jų plaukelius, vadinamąjį virpamąjį epitelį. Rūkančių žmonių jis jau yra pažeistas, todėl plaučiai dvigubai pažeidžiami, jie prasčiau atlieka savo funkciją ir užsisuka ydingas ratas“, – sakė S. Čaplinskas.

Jis atkreipė dėmesį į kinų mokslininkų atliktus tyrimus, kurie parodė, kad rūkančių žmonių ligos eiga dažniau būna sunkesnė.

Tiesa, patikimų tyrimų apie didesnį mirštamumą nuo koronaviruso vien tik dėl rūkymo nėra. Anot S. Čaplinsko, mirštamumas priklauso nuo sunkių gretutinių ligų ir amžiaus.
„Jeigu susideda viskas kartu: amžius, kokia nors širdies liga, plius dar vyras yra ilgai rūkantis – susirenka daug rizikos veiksnių į vieną vietą ir išeitis būna sunkesnė“, – sakė ULAC direktorius.


Anot S. Čaplinsko, pasaulį krečiantis koronavirusas ypatingas tuo, kad jis pažeidžia plaučius. Virusu užsikrėtę silpną imunitetą turintys ar lėtinėmis ligomis sergantys žmonės dažniausiai miršta nuo sunkios pneumonijos.

„Pneumonija sukelia plaučių nepakankamumą, organai nepakankamai aprūpinami deguonimi. Tada gali vystytis ir kitų organų komplikacijos, gali asmuo mirti nuo kitų dalykų, nuo kitų organų nepakankamumo“, – tikino profesorius. Pasak jo, apie plaučių ventiliaciją tiek daug kalbama todėl, kad jeigu plaučiai nustoja veikti, žmogus miršta arba nuo plaučių nepakankamumo, arba nuo plaučių nepakankamumo sukeltos kitos komplikacijos.

Esant plaučių nepakankamumui, žmogui tampa sunku kvėpuoti, jam trūksta oro, jis ima dusti. Kai kurie ligoniai jaučiasi, tarsi jie skęstų, nes plaučiai užsipildo vandeniu. Tokie pacientai gydomi taikant priverstinę plaučių ventiliaciją, padedančią plaučiams kvėpuoti.

Parašykite komentarą

Top