Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > Naujas laikraščio ŠIANDIEN numeris. „Kada Seimas atsikvošės: narkotikai svarbiau už duoną?“

Naujas laikraščio ŠIANDIEN numeris. „Kada Seimas atsikvošės: narkotikai svarbiau už duoną?“

www.siandien.info

Šiandien prekyboje naujas laikraščio ŠIANDIEN numeris. „Kada Seimas atsikvošės: narkotikai svarbiau už duoną?“

„Mūsų parlamento darbo tradicijos iš esmės vis dar skiriasi nuo daugelio Vakarų valstybių, teisėkūros kultūra yra viena iš prasčiausių ES.Teisėkūroje ypač ryški orientacija į kiekybę, bet ne į kokybę. Antai vienos iš Seimo kadencijų metu buvo įregistruota apie 5 000 teisės aktų projektų, o priimtas buvo tik maždaug kas antras.

Be to, iš apie 2500 priimtų teisės aktų net kas antras buvo priimtas skubos ir ypatingos skubos tvarka. Kai taip skubiai veikia perkrautas teisės aktų priėmimo konvejeris, tikėtis galutinio rezultato kokybės yra beprasmiška. Tad įstatymai nuolat keičiami, taisomi, „lopomi“. Kai kurie iš jų, įskaitant ir mokestinius, jau pakeisti kelis šimtus kartų.Kai kurie Seimo veiksmai tiesiog nesuvokiami.

Pavyzdžiui, Seimas nepritarė siūlymui papildyti Nacionalinio saugumo strategiją, kad apsirūpinimas savo gamybos maisto ištekliais naudojant vietines žaliavas būtų laikomas gyvybiniu Lietuvos nacionalinio saugumo interesu.

Tai ypač aktualu pastaruoju metu, kai pasaulyje siaučia taikos, klimato, ekonominės, sveikatos apsaugos ir kitokios krizės. Priėmus minėtą nuostatą būtų ne tik pasirūpinta nacionaliniu saugumu, bet ir užtikrinta geresnė visuomenės sveikata ir didesnės pajamos mūsų žemdirbiams. Be to, šis žingsnis būtų prisidėjęs ir prie klimato krizės valdymo.

O štai nuostatos dėl dar platesnio visuomenės „apsirūpinimo“ narkotikais ir alkoholiu brukamos nuolat ir vis atkakliau.Gal manoma, kad apdujusi, apsvaigusi, paliegusi ir serganti visuomenė bus geresnis saugumo garantas?

Seimo centriniuose rūmuose puikuojasi šie Jono Basanavičiaus žodžiai: „Kada mes jau in dulkes pavirsim, jei lietuviška kalba bus tvirta pastojus, jei per mūsų darbus Lietuvos dvasia atsikvošės, tąsyk mums ir kapuose bus lengviau smagiau ilsėtis“.

Gal pirmiausia turėtų atsikvošėti pats Seimas? O gal geriau vietoje tautos patriarcho žodžių Seimo posėdžių salės prieigose pakabinti didelėmis aukso raidėmis tviskantį Seimo nario priesaikos tekstą? Kad visiems be išimties būtų priminta, jog priesaikos davimas labiau susijęs ne su ėmimu, bet su davimu. Atsidavimu – sąžininga tarnyste Tėvynei.“

Laikraščio ŠIANDIEN prenumerata 2022 metams – visuose Lietuvos pašto skyriuose, www. prenumeruok.lt; www. prenumeruoti.lt. Visiems prenumeratoriams dovana – Žemaitijos istorinių datų kalendorius 2022 (žemaičių kalba).

Parašykite komentarą

Top