Jūs esate
Pagrindinis > Pradžia > LMS pareiškimas :”Nestabdomas V. Putino režimas ne tik tęs karinius veiksmus prieš Ukrainą, bet ir gali juos išplėsti į kitas Europos valstybes”

LMS pareiškimas :”Nestabdomas V. Putino režimas ne tik tęs karinius veiksmus prieš Ukrainą, bet ir gali juos išplėsti į kitas Europos valstybes”

Pasaulio mokslininkams

Taiką ir demokratiją remiančioms organizacijoms ir žmonėms

Pasaulio šalių lyderiams

Dėl Rusijos pradėtų plataus masto karo veiksmų

prieš suverenią demokratinę Europos valstybę Ukrainą

Lietuvos mokslininkų sąjungos

kreipimasis

Vilnius, 2022 02 24

                      Lietuvos mokslininkų sąjunga (LMS) pradėtus Rusijos karinius veiksmus Europos suverenioje demokratinėje valstybėje Ukrainoje, vertina kaip nusikaltimą prieš žmoniją. Akivaizdu, liūdna ir nepateisinama, kad mokslo žinios ir naujausios technologijos šiuo atveju naudojamos, užkariaujant kitas tautas ir žudant žmones.

Aštuonis dešimtmečius Europoje vyravusi taika, trikdyta tik sovietinio bloko, o vėliau Rusijos vykdytomis karinėmis avantiūromis, tačiau didžiajai Europos gyventojų daliai užtikrinusi ramybę, ankstų 2022 m. vasario 24 d. rytą nutraukta.

Nusikalstamas V. Putino režimas pasikėsino į taikių žmonių gyvybes, tuo pat metu šantažuodamas pasaulį net nebandyti stabdyti jo pradėtų karo nusikaltimų, atvirai grasindamas panaudoti ir branduolinį ginklą.   

  Todėl LMS kviečia pasaulio mokslininkus susitelkti ir kartu veikti, siekiant nedelsiant nutraukti karą Europoje ir pasaulyje:

Panaudoti savo institucinius ir asmeninius ryšius su agresoriaus šalyje dirbančiais mokslininkais, teikiant jiems objektyvią informaciją, ir ieškant būdų prisidėti, kad karas Europoje būtų tuoj pat nutrauktas. Nei viena mokslinė institucija, nei vienas mokslininkas neturi įsitraukti į nusikaltimus prieš taikoje gyvenusią žmoniją.

Šventa mokslininkų pareiga nebendradarbiauti su karines avantiūras suplanavusius ir jas pradėjusiomis struktūromis ir aktyviai prisidėti, kad karą Europoje pradėjęs režimas kuo greičiau žlugtų, o kruvinas avantiūras vykdantys asmenys neišvengtų atsakomybės; 

                        –                    Suteikti visokeriopą paramą tragiškoje situacijoje atsidūrusiems kolegoms Ukrainos mokslininkams, padedant atlaikyti agresoriaus veiksmais sukeltas negandas;

                      –                    Stabdyti mokslo žinių, naujausių technologijų ir inovacijų, kurios gali būti pritaikytos karinei infrastruktūrai ir veiksmams, srautą į agresoriaus valstybę, kol nebus nutrauktas karas Ukrainoje ir jos teritorijoje neliks agresoriaus karinių vienetų.

                      LMS kviečia pasaulio lyderius:

                      –                    nedelsiant peržiūrėti ir suspenduoti visus ekonominius projektus su Rusija, kurie gali būti panaudoti nusikalstamo V. Putino režimo galiai palaikyti;

                      –                    pritaikyti visus įmanomus politinius, ekonominius bei kitus svertus, stabdančius agresiją prieš Ukrainą.

                      LMS konstatuoja, kad nestabdomas V. Putino režimas ne tik tęs karinius veiksmus prieš Ukrainą, bet ir gali juos išplėsti į kitas Europos valstybes. Todėl kviečiame visus demokratinio pasaulio žmones prisidėti prie paramos ukrainiečių tautai, suprantant, kad Ukraina gina demokratines vertybes ir savo suverenitetą, tuo pačiu gindama visus mus nuo agresijos.

Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas                                         prof. dr. Dalius Serafinas

Parašykite komentarą

Top